Hemma på ön

Om livet, familjen, shopping, kakbak, inredning och annat smått och gott som gör livet så mycket roligare att leva

Kalendrar

Kategori: Allmänt

I år har vi bestämt tillsammans med ungarna att vi skippar både chokladkalender och lego/fotbollskorts/Barbie.....kalender. Tycker det är onödigt att ungarna äter dålig choklad varje dag. Att vi struntar i de andra kalendrarna är för att det ofta är små "skitsaker" som dom inte leker med utan de ligger bara och skräpar. Vi bestämde istället att dom får varsin stor chokladkaka på julafton och en liten 
 present  varje advent. Självklart har vi köpt radio och tv kalendern

Idag skall vi på glögg hos familjen A-W. Som en liten present till dom har vi köpt en chokladkakender men inte vilken som helst utan en med Valrhonachoklad. Tror det passar då iallafall mamman i familjen är chokladtokig.


Adventsfix

Kategori: Hemma

Jag har ju tidigare sagt att vi skall ha plastgran i år. Det skall vi, men jag kunde inte motstå den här lilla sötingen

Så den har fått flytta hem och in till oss. Ja jag vet att den också kan innehålla småkryp men barrar gör den inte eftersom den står i en kruka.
Idag har jag adventspyntat lite här hemma. Jättemysigt!! Väntar dock fortfarande på min nya adventsljusstake som inte kommer förens nästa vecka. Så jag fick ta den gamla så länge. 

Men å andra sidan kan man ju inte ha för mycket ljus.

Montera lampa

Kategori: Hemma

Ibland förvånar jag mig själv. Jag är ingen pysslig person. Tycker om att ha fint hemma men orkar aldrig ta tag i det ordentligt. Dessutom är det alltid stökigt  här. Vet inte varför men gissar på att vi är slöa (och inte har städhjälp) och dessutom har vi för lite förvaring. 
Vad jag gjorde? Ingen stor grej egentligen, jag fick upp vår fina Tine K Home lampa i sovrummet.

Men det var inte bara att hänga upp. Jag var tvungen att montera elgrejen på sladden som jag dessutom kapade av för den var aldeles för lång.
Jättesnygg blev det. Nu skall bara väggen målas, sängstomme köpas, byråer bytas och lite annat fix. Sen är sovrummet klart....

Saffransbullar

Kategori: Ätbart

Igår bakade jag årets första saffransbullar. Jag brukar baka med kesella men i år provade jag utan och gick efter ett recept från ICA. Dom har provbakat en massa recept och kommit fram till att det här blev godast. I det här receptet smälter man inte smöret utan blandat ner det rumsvarmt i degen. Jag gjorde några vanliga lussekatter och några med smör/mandelmassa/vanilj fyllning. 

Båda sorterna blev goda men min favorit är nog dom med fyllning.

Julgran

Kategori: Hemma

Igår köpte jag julgran. Lite tidigt kan man ju tycka men det är såklart inte en riktig utan en i plast. Jag började fundera på det redan förra året. Visst är det mysigt med en riktig men det är också jobbigt med alla barr, dessutom tror jag att jag är lite allergisk för jag blir alltid lite täppt när granen tas in. Vi hade ett snabbt familjeråd där jag frågade ungarna om de ville ha en riktig eller en plastgran. Stora N sa att det inte spelade någon roll medans lilla N ville ha en riktig. Men efter att jag berättat att det fanns en massa små insekter i en riktig ändrade hon sig genast till en i plast (jo jag skämms liiiite.....)
Så nu kommer vi ha en fin vit gran här hemma. 

Tror det blir toppenfint. Slipper hålla på med de där julgransljusen också.

Knäcka skrivkoden

Kategori: Familjen

Nu är det nära. Lilla N håller på att knäcka skrivkoden. Nu kan hon ljuda sig fram och skriva ord på tre bokstäver som bok, bil, sol. 
Hon tycker det är kul med bokstäver så vi "övar" en del. Både på att skriva och att ljuda fram vilka bokstäver orden innehåller. Det verkar lättare att skriva än att läsa men jag antar att det kommer det med. Jag tycker iallafall att hon är jätteduktig!


Brunch

Kategori: Familjen

Idag är ingen vanlig dag idag är svärmors födelsedag! Den firade vi med en brunch på Villa Söderås. Vi fick ett jättebra bord i ett eget rum. Perfekt för då kunde ungarna röja lite ner än vad som egentligen är ok när man äter ute. 
Själva brunchen var ok men inte jättebra. Lite lite att välja på, tråkigt småvarmt men en god gravlax och skaldjurscheesecake. Inget direkt som ungarna gillade förutom våfflor med nutella, men det är ju inte helt fel det heller. Pluss i kanten att dom fixade äggröra till oss fast det inte fanns på själva buffén. Lyckades inte få till en enda matbild (dåååålig bloggare...)

Tror ungarna tyckte vi satt lite för länge men hittade sätt att roa sig på
Kanske inte helt ok egentligen, men vad tusan. Dom var ju lugna iallafall.

Tack svärmor för en supertrevlig brunch och jättegrattis på födelsedagen!

Julklappsshopping

Kategori: Shopping

Snart är vi klara med ungarnas julklappar. Tycker det är jätteskönt att klara av det tidigt så man slipper stressen sen. 
Dom får varsin skidhjälm och skidglasögon. Sen brukar dom alltid få kläder på morgonen som dom har på sig på dagen. Det köpte jag idag på
Oiidesign.se Lilla N får en klänning från Livly (som är mycket finare i verkligheten än på bilden)

Och stora N får en tröja från little Marc Jacobs

Sen får nog stora N en teknikpryl han önskat sig och nån annan liten grej. Lilla N önskar sig mest pysselsaker så hon får nog det. Skall fixa det i veckan tänkte jag.
Sen skall jag ju köpa till M också, det blir lite svårare eftersom han aldrig önskar sig något.

Tulpaner

Kategori: Hemma

Åh vad jag tycker om tulpaner! Och nu kan man äntligen köpa dem igen. Det har man kanske kunnat länge, men nu hittade jag dem på ICA. Köpte hem såklart

Det är så att ha färska blommor hemma. Tyvärr kan jag inte ha något som luktar, då får jag ont i huvudet. Hyacinter till exempel är inte att tänka på så här vid jul. Men jag får njuta av mina tulpaner och köpa hem en tråkig julros istället.

Semester planer

Kategori: Semester

I sommar är det äntligen dags att åka till Spanien igen. Våra kompisar K och N har köpt ett litet radhus där och i sommar åker vi och hälsar på. Den här gången flyger vi inte till Malaga som vi brukar utan till Alicante och inte med Norweigan utan med SAS

Jag hittade jättebilliga biljetter så vi flyger dit och hem för ca 6500:- hela familjen. Eftersom jag inte riktigt vet när jag får ett nytt jobb är det lite läskigt att göra av med pengar, men semester måste man ju få ha. 
Skulle man stanna kvar i Sverige och aktivera sig bränner man lätt samma summa på tex en resa till Kolmården och en heldag på Gröna Lund. Men förhoppningsvis skall jag väl ha hittat ett jobb tills dess.
Skönt iallafall att ha en resa till solen att se fram emot, även om det är ganska exakt åtta månader kvar.

Träningsvärk

Kategori: Hemma

Ja det var ett tag sedan jag tränade. Märkte av det igår kväll när jag började få träningsvärk i höger axel och arm efter dagen målande och färgvispande. Men som jag sa igår är jag supernöjd med färgen, kanske mer nöjd idag när jag sett den i dagsljus.
Färgen jag målade med igår heter 
San Saccaria och är ljusgrå. Älskar färgskiftningarna.


Färgen var lätt att måla med och även om det är en kalkfärg så är det slät och inte alls kornig. Den luktar inte heller så starkt som många andra färger kan göra.
Nu skall jag vila armen nån dag innan jag ger mig på en vägg i sovrummet. Där blir det den lite mörkare Lute Primo.
Sen funderar jag på att måla inne hos lilla N också. Senast jag var förbi Lie på Inreda.com fick jag kika på några nya Kalklitir färgprover och där fanns en rosa jag tror skulle bli jätte fin inne hos henne.

Målat med Kalklitir

Kategori: Hemma

Idag har jag målat. Jag är inte en van målare, har nog inte målat på en 10 år och då med hjälp av målare plus att jag då kunde rolla. 
Idag målade jag med Kalklitir och den färgen skall målas med pensel.
Jag började med att blanda ihop färgen dvs vispa ihop pulver och vatten. Det tog säkert en 10-15 minuter. Sen var det bara att sätta igång att måla.

Varje strykning tog ungefär en timme och efter den första såg det ut såhär 

Nu har jag fått på lager två och väntar på att det skall torka. Tror det blir jättebra. Visar bilder när det torkat och vi fått möblerna på plats igen.

Läxor, kalas och bollar

Kategori: Familjen

Igår hann vi med en hel del. Vi började med läxor.

 Stora N får alltid hem sina läxor på fredagar och dom skall lämnas in på onsdagar. Vi försöker göra klart det mesta på helgen. På vardagar har man inte så många timmar på sig och det skall lagas mat, ätas, kanske lekas med någon kompis. 
Efter en tidig lunch åkte vi till Älvsjö och 6-års kalas för bonuskusinen H. 
Sen blev det att skynda hem och byta om till bollskoj för lilla N

och handboll för stora N. 

Efter träningarna blev det pulled pork till middag. Sen var det inte mycket kvar av dagen.


Taklampa från Tine K

Kategori: Inredning

Alltså det där med inredning. Kul men svårt och framför allt dyrt. Ofta hittar jag saker jag vill ha men köper vi det inte på en gång rinner det liksom ut i sanden. Sänggaveln från Lexington tex, den var jag helt kär i men eftersom vi inte köpte den då lär den aldrig komma hem till oss. Nu är vi mer inne på en sängstomme med lådor i från IKEA eftersom vi behöver förvaringsutrymme. Skulle så gärna få vårt sovrum mysigt, det är det inte alls idag.
Igår kväll såg jag på instagram att Lie på Inreda.com fått in vita XL taklampor från Tine K Home. Efter snabb överläggning med M klickade jag hem en (annars hade det väl aldrig blivit av....)

Lampan är tänkt till sovrummet. Tror det blir snyggt med vit lampa där, speciellt sen när jag fått ändan ur och målat ena väggen grå med kalklitir. Men när jag tänker efter skulle den nog vara snygg i vardagsrummet också. 
Får se vart det blir men någonstans i vårt hem kommer dem iallafall hänga och vara snygg.

Skrabbelucker

Kategori: Ätbart

Idag blev det ingen tur till Gateau. Istället gjorde jag en liten specialare nämligen skrabbelucker. Har inte ätit det sen jag var liten, vi brukade göra sånna på landet ibland. Det är en blandning av pannkaka, sockerkaka och munk. Perfekt om man inte har ugn eftersom man steker dem på spisen i en stekpanna och sen doppar dem i strösocker.

Ungarna gillade dom såklart. Och nej, vi åt inte bara skrabbelucker. Vi grundade med vanliga mackor först.
Receptet ser ut såhär;
2 ägg
1.5 dl socker
4.5 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2 dl gräddmjölk (jag hade 1.5 dl mjölk och 0.5 dl grädde, men det funkar nog med bara mjölk också)

Vispa ägg och socker. Blanda i resten av ingredienserna och rör till en jämn smet.
Stek i stekpanna med ganska mycket smör på medelvärme. Doppa i strösocker.
Godast nygjorda såklart men funkar kalla också.

Världens bästa.

Kategori: Familjen

Jag har nog världens bästa M. Idag körde han in mig till arbetsförmedlingen där jag var tvungen att visa upp papper på att jag faktiskt har jobbat tidigare. Det mest irriterande är att jag hade dom papprena med mig när jag skrev in mig men då frågades det inte efter dem. Ja ja nu är det gjort. På vägen hem stannade vi till på Royal design som öppnat ute på ön. Är lite sugen på de här söta muggarna från Le Creuset

Tror dom skulle bli perfekta som glöggmuggar.

Nu längtar jag efter fredagsmys och mys i soffan med familjen. Då skall vi titta på Dessertmästarna och Hela Sverige bakar. Senare blir det såklart fotboll och Portugal mot Sverige.

Trevligt besök

Kategori: Allmänt

Igår fick jag besök av en föredetta kollega. Vi slutade båda två nu i höstas och har inte setts sen dess. Var jättetrevligt att prata ikapp, prata jobb, intervjuer, arbetsförmedling, A-kassa och annat som vi nu ägnar våra dagar åt. När vi inte lunchar med kompisar, shoppar och gör andra saker förståss. Vi åt bakad potatis med skinkröra, drack kaffe och åt hemmagjorda chokladkolor. 
Tack H för en trevlig dag och jättetack för den superfina blomman.

The Brand

Kategori: Shopping

Nu var det länge sedan jag shoppade nått kul till ungarna. Men idag hittade jag två fina saker till stora N inne på Babyshop.se 
Dom har trots namnet kläder upp till storlek 164 vilket jag tycker är superbra då det kan vara lite svårt att hitta snygga kläder på nätet i stora N's storlek. Vad det blev? Jo en jacka 

och ett par shorts. 

Båda från The Brand.
Förhoppningsvis passar shortsen till sommaren och jackan till våren eller i värsta fall till nästa höst.
Jag älskar att ha kläder i nästa storlek att plocks fram när det behövs. Billigt blev det också, 280:- för båda. Gratis frakt är det också 

Frukost

Kategori: Ätbart

Jag är egentligen inte någon frukostmänniska. Tycker det är aldeles för tidigt att äta innan jobbet. Men nu när jag inte jobbar har jag börjat äta frukost när jag kommer hem efter lämning på dagis och skola. 
Idag har jag ätit en väldigt onyttig frukost. Var och handlade på morgonen och köpte hem frasfranska. Sen kunde jag inte låta bli de fortfarande varma lussebullarna. Så min frukost bestod idag av fralla med ost och sinka, lussebulle och varm choklad. Sen för att få det liiite bättre slängde jag in en Actimel. 
Imorgon får det bli något bättre, men ibland får man....

Tar gärna emot förslag på god och nyttig frukost.

Farsdag

Kategori: Allmänt

Självklart firade vi M igår på farsdag. Fast vi tjuvstartade lite redan i lördags när han fick välja efterrätt. Chokladpudding med grädde blev det till hans och stora N's lycka. Jag och lilla N är lite mer skeptiska och hade glass som back up.  Igår startade vi med goda surdegsfrallor och croissanter från Gateau som jag och stora N åkte iväg och köpte. Stora N köpte också havrekakor för egna pengar som han slog in fint och gav till M. Eftersom M är supersvår att köpa presenter till (önskar sig ingenting...konstig människa) fick han faktiskt inget speciellt av oss, men han fick bli fotbollsfarsa via Läkarmissionen
Resten av dagen ägnade vi åt gårdsstädning med föreningen, lilla N's bollskoj och stora N's handboll

Bollskoj

Kategori: Familjen

Idag var lilla N på bollskoj för första gången. Det är LSK handboll som ordnat det. Fyra gånger är det bollträning blandat med hinderbana och annat kul. Två hundra kronor betalar man för det. Väldigt prisvärt när man jämför med hennes gympa som kostar 1250:- för åtta gånger.
Jag var lite orolig hur det skulle gå då hon kan vara lite blyg och försiktig men det gick över förväntan . Hon var med på allting och tyckte det var jättekul. Håller tummarna för att hon blir en riktig handbollstjej gammal handbollsspelare som jag är. En egen handboll har hon redan, en lila såklart 


Disco

Kategori: Familjen

Igår va stora N på sitt första skoldisko. 

Känns som han har blivit så stor. Självklart hade han inte dansat men druckit en massa bål och ätit popcorn. 
Precis som jag kommer ihåg mina första diskon. Tjejerna dansade, killarna drack läsk och åt godis.

En bonus var att han kom hem med en dunjacka han tappade bort för en vecka sedan. Nu hittade han den i matsalen när han letade efter jackan han haft på dig idag....

Please

Kategori: Shopping

Idag har jag haft en göra lite ärenden dag. Började med att svänga förbi Inreda.com för att kika på lite Kalklitir färgprover. Blev lite osäker efter jag beställt men nu är jag säker på att jag valt rätt. Nu väntar jag bara på att färgen skall komma in.
Sen blev det en tur till vårt centrum där jag skulle köpa födelsedagspresent till ett kalas lilla N skall på imorgon. Såklart blev det en hel del annat också.
Inne på Saracecilia hittade jag Please byxor. Har bara hört och läst om dom tidigare men aldrig sett dem live. Var såklart tvungen att prova och naturligtvis var dom så sköna som alla andra säger. Ja såklart fick ett par följa med hem. Helt crazy blev det ett par bruna.

Sen inne på Tehuset Java hittade jag en  Derriere la porte burk jag letat efter 

Nu står den hemma i köket fylld med inte kakao utan med Oboy. Hatar att ha fula brukar och flingpaketen framme i köket. 
Sen blev det lite tråkiga måste grejer inne på HM. Ungarna fick strumpor, vantar och annat som försvinner ungefär lika fort som man köper nytt.

Discomaskerad

Kategori: Familjen

Nu börjar leksakskatalogerna dimpa net i brevlådan. Lilla N har redan börjat skriva önskelistor. Blir bra skrivträning att skriva av det hon vill ha.

Det är inte alltid hon gör det i prinsessklänning men just idag har dom haft discomaskerad på dagis. Egentligen skulle de haft Halloween maskerad förra torsdagen men den fick dom ställa in för tydligen var det bestämt att de inte fick fira Halloween. Lite löjligt kan jag tycka men nu är det som det är.

Sista föräldramötet?

Kategori: Familjen

Igår var jag på föräldramöte på lilla N's förskola. Lite konstig känsla då jag tror att det är det sista föräldramötet där. Till hösten blir det ju förskoleklass för lillstrumpan. Egentligen är det ju inte så mycket nytt, vi har haft barn på samma avdelning i drygt tre år. Stora N ett år och lilla N drygt två. Men det är ju alltid kul att höra om allt de gör på dagarna. Vissa barn är väldigt intresserade av bokstäver, bland annat lilla N. Hittade det här på väggen
Får se om hon knäcker läs/skriv koden snart.
Jag har sagt det förut, vi är verkligen så nöjda med lilla N's pedagoger. Skall bli riktigt sorgligt när "vi" slutar där till sommaren.

Lek med sockerpasta

Kategori: Familjen

Igår var en sån där grå lite trist dag. Vi gjorde ingenting speciellt. M packade undan utemöblerna för nu lär det inte bli något mer utesittande. Jag och ungarna roade oss med att leka med lite sockerpasta som passerat bäst före datum. Jag satt och övade på att göra rosor. Helt plötsligt hade lilla N gjort en egen. Hon hade sett hur jag gjorde och sen bara satt ihop en.

Riktigt fin tycker jag.

På eftermiddagen tittade vi på Öster-DIF och åt kladdkaka med Fazers mariannechoklad.

En ganska mysig trist dag trots allt.

Lyxfrukost

Kategori: Ätbart

Förra helgen åkte vi till Gateau och köpte bröd till frukost. Igår frågade stora N om vi inte kunde åka och köpa bröd igen. Jag var inte så svårövertalad. Den här gången blev det russinfrallor, surdegsfralla, källarfranska, croissanter och pain de chocolate. Köpte också hem en underbar hallon/citron marmelad.
Jag som egentligen inte är någon frukostmänniska kan ju lätt vänja mig med sån här lyxfrukost. 

Fantastiska fredag

Kategori: Familjen

Vilken härlig dag jag hade igår. Lilla N va hemma från dagis så vi började dagen med en mysig frukost. Vid lunch kom M hem från jobbet och vi åkte iväg till Elfviksgård och åt lunch. Jag och M åt varsin Chevre chaud

Medans lilla N plockade godbitarna ur barnbuffen (blev pannkakor, prinskorv och baugett) Efter maten gick vi ut och tittade på lite kaniner 
får
och hästar

innan vi gick till bilen och åkte hem
Efter ett parti Catan junior åkte vi hem till mamma (där stora N redan va) för fika och middag. Blev lyxig hummer, räkor och rökt lax 

Hemma igen avslutade vi dagen med varsitt glas bubblig rose.
Bättre start på helgen kan man nog inte få.

Hjälm

Kategori: Familjen

Precis när vi bokat en skidresa kommer en kampanj med hjälmar på Campadre. Måste vara ödet. Det blev hjälmar till mig, stora och lilla N 

Lilla N's
Stora N's
Och min
M hade redan en annars hade han också fått en såklart.
Sen blev det skidglasögon till oss alla. 
Allt kommer från Cebe.

För oss är det självklart att ungarna skall ha hjälm när dom åker skidor precis som när dom cyklar och åker sparkcykel. Och om ungarna skall ha hjälm skall ju vi också ha det såklart.